Samen optrekken en zonnestroom opwekken

Bouwe Taverne (r), bestuurslid BENG!, neemt de dorpsraad mee 'op reis' naar een energieneutrale gemeente in 2030. Links: Laurens Huisman van dorpsraad Groenekan.

'Energiecoöperatie ontmoet dorpsraad'. Op 30 oktober was BENG! te gast bij de dorpsraad in Groenekan. Bouwe Taverne, bestuurslid van de Biltse energiecoöperatie, nam de aanwezigen mee in een boeiend betoog over de missie om in 2030 een energieneutrale gemeente te bereiken. Een pleidooi ook voor collectieve acties op straat- en buurtniveau.

Wat is energieneutraal? Volgens Taverne klinkt dat ingewikkelder dan het is. "Het betekent dat je lokaal evenveel energie duurzaam wilt opwekken als we met z'n allen in de gemeente gebruiken. De eerste grote uitdaging is dus 'niet gebruiken'. Door gebouwen optimaal te isoleren, besparen we op den duur ook vele miljoenen euro's op energiekosten."

Schattig
BENG! staat voor Biltse Energieneutrale Gemeenschap. "En dat met een uitroepteken erachter", zegt Taverne, om te benadrukken dat deze coöperatieve vereniging behoorlijk ambitieus is. Hij schetst hoe de vrijwillige energieambassadeurs van BENG! zich op allerlei manieren inzetten voor dit doel. Zo kun je een warmtescan aanvragen bij BENG! of het eigen stroomverbruik bijhouden met een speciale stroommeter.  Het zijn eerste stappen op weg naar een gemeenschap die in de toekomst zelf stroom opwekt en verspilling daarvan tegengaat.

Schaal
"Maar hoe komen we van schattig naar schaal." Taverne doet een oproep aan de dorpsraad om mee te denken over een grootschaligere aanpak in Groenekan. Zijn er bijvoorbeeld bedrijfsdaken beschikbaar om samen zonnestroom op te wekken? Er komen diverse suggesties uit de zaal. "Je kunt bij BENG! aankloppen voor hulp bij het vooronderzoek", zo geeft hij aan.
Taverne  is ook voorstander van de 'Tupperware' aanpak. "Roep bewoners van jouw straat bijeen op de koffie en vergelijk elkaars energierekeningen." Vaak lijken huizen op elkaar: bewoners kunnen samen offertes aanvragen om isolatiemaatregelen te treffen. Naast lagere energielasten levert dat ook meer comfort op. Maar die dierbare vriezer van 25 jaar oud?  Die moet wellicht toch het veld ruimen voor een modern en energiezuinig apparaat!
Meer informatie? E-mail: info@beng2030.nl, website: www.beng2030.nl.

Bedrijven langs de deur Keurmerk van BENG!?
Collectieve zonneprojecten op bedrijfsdaken van Groenekan.
Tupperware party: samen energierekeningen vergelijken.
Onderzoeken financieren, valt over te praten.

Volgende vergaderingen 2018

verslag ma 12 november De Groene Daan